Ca ființe umane, tânjim după atenție și conexiune cu ceilalți. Cel mai bun mod de a face asta este prin intermediul Internetului sau mai curând al rețelelor de socializare. Nu mai este un secret faptul că social media își lasă amprenta asupra vieții noastre intime atât în plan virtual, cât și în plan real. Relațiile de dragoste sunt primele care au de suferit de pe urma activităților noastre sau ale partenerului de cuplu din mediul online. Cum exact? Rămâne să descoperim în următoarele rânduri!

În primă fază, este vorba despre sentimentul de alertă pe care ni-l creează rețelele de socializare, și personal, consider că acesta apare doar din cauza temerilor și nesiguranței care pun stăpânire pe noi. Teama de a fi înșelate, mințite sau trădate de către cel de lângă noi sunt declanșate de lipsa de încredere pe care o avem în capacitățile noastre de a reține cealaltă persoană lângă noi. Unii psihologi pun lipsa de încredere pe seama stimei de sine scăzută sau experiențele anterioare eșuate în dragoste, care cumva ne determină să credem mai puțin despre noi decât merităm cu adevărat.

Nesiguranța începe cu gândul că poate celălalt face ceva suspect iar noi nu știm. Și de aici pornește întreaga „vânătoare” a activităților suspecte ale celeilalte părți în social media. Urmărești cui dă like la poze pe Facebook, pe cine a adăugat la prieteni de curând, dacă postează prea multe poze cu el singur (în încercarea de a atrage atenția altor reprezentante ale sexului frumos) decât cu voi doi împreună și tot așa. Ei bine, poate că nu neapărat rețelele de socializare și social media în general conduc la declinul relațiilor de cuplu, ci mai degrabă gândurile negativiste și pesimiste care apar ca urmare a faptului că amândoi aveți conturi pe cele mai cunoscute rețele de socializare. Nu spun că pentru a avea o relație sănătoasă trebuie să vă ștergeți conturile și să vă axați mai mult pe timpul petrecut împreună decât pe cel petrecut online, ci mai degrabă că nu trebuie să lăsați ca activitățile din online să dobândească o importanță mai mare decât ar trebui. Viețile personale nu sunt proprietățile nimănui, chiar dacă se află într-o relație.

Cum faci să nu te lași afectată de ceea ce se întâmplă în spațiul virtual? Începi prin a avea mai multă încredere în tine și în capacitatea ta de a-l reține pe acel bărbat lângă tine. În cazul în care ceva merge prost și e vina rețelelor de socializare, trebuie să înțelegi că nu este vina ta cu absolut nimic, ci de vină a fost faptul că te-ai aflat prea mult timp lângă o persoană care nu a știut sau a încetat la un moment dat să te mai vadă la adevărata ta valoare.

cum afecteaza social media relatiile

Relațiile au început și s-au sfârșit chiar dinaintea apariției rețelelor de socializare, iar dacă se sfârșesc din cauza lor, cu siguranță nu este un capăt de lume. Ține minte doar că rolul pe care îl joacă social media în bunul mers sau eșecul relația ta poate fi mai minor decât ai crede, iar în primul rând ar trebui să fii atentă la propriile gânduri și idei negativiste.