De când are călătoritul nevoie de motive? De când nu știi niciodată ce pierzi sau nu știi până cât de departe ești dispus să mergi, la propriu și la figurat! Din punctul meu de vedere, călătoriile nu au nevoie de motive pentru a fi practicate, însă nu toată lumea vede adevarata frumusețe în a pleca dintr-un colț al țării și a ajunge la mii de kilometri depărtare. E-adevărat, căci pentru unii, călătoriile nu se rezumă decât la locuri noi, câteva poze, mulți bani cheltuiți, oboseală fizică, transpirație și timp departe de cei apropiați. În această categorie aș include persoanele superficiale, care nu se pot bucura de micile plăceri ale vieții. Pentru cei cu adevărat pasionați de călătorii însă, lucrurile nu stau deloc așa. Ei văd într-o călătorie mai mult decât locuri necunoscute, poze și restul, ei descoperă o cu totul și cu totul altă lume în care aleg să se „rătăcească”. De ce mai iubesc oamenii călătoriile?
- Pentru sentimentul de libertate oferit – libertatea de a merge oriunde vrei, cu cine vrei (chiar și singur/ă) și libertatea de a nu mai depinde de ziua de mâine. Timpul devine nemărginit când te afli într-o călătorie.
- Pentru amintiri, dar genul acela de amintiri pe care nu le poți cuprinde într-o mie de poze.
- Da, pentru locurile noi, tradițiile și culturile lumii. Aș numi asta mai degrabă o călătorie în timp, în care poți gusta din deliciile fiecărui loc exotic în care aterizezi – și nu mă refer doar la mâncăruri și rețete culinare noi!
- Ca să-ți poți demonstra că te descurci. Călătoriile sunt un fel de maturizare forțată prin care trecem, căci așa ne dăm seama că suntem mai capabili decât am fi crezut, mai înfipți în realitate și tot în aceste momente conștientizăm că ne putem descurca cu mult mai puține lucruri decât am fi crezut că avem nevoie.
- Pentru evadarea din viața ta obișnuită. Călătoriile sunt un fel de spargere a regulilor – nu ții cont de nimeni și nimic, ci doar de starea ta de bine.
- Pentru faptul că renunți la comoditate și îmbrățișezi posibilitățile necunoscutului.
- Pentru oamenii pe care îi întâlnești și cu care interacționezi. Ai ocazia să vezi moduri diferite de a trăi și să înveți din experiențele lor.
- Ai ocazia să faci lucruri pe care nu le poți face stând în casă. Dacă ești iubitor de risc și adrenalină, cu siguranță nu poți face parașutism, bungee jumping sau snowboarding în balconul apartamentului tău.
- Pentru depășirea propriilor limite. E momentul acela în care îți dai seama că poți face lucrurile pe care nu te-ai fi văzut în stare să le faci până acum.
- Relaxare, distracție, emoție, mai e nevoie să le trec pe listă? Sunt incluse în pachet!
- Înveți să-ți planifici bugetul, să fii mai econom cu cheltuielile și să-ți asumi responsabilitatea pentru deciziile pe care le iei.
- Unii aleg să cumpere lucruri materiale, alții aleg să-și cumpere un bilet spre o destinație necunoscută. Cei mai câștigați sunt cei ce rămân cu experiența de viață dintr-o călătorie.
- Înveți să te adaptezi la situații neprevăzute sau la contexte diferite.
- Îți șlefuiești abilitățile de a comunica și relaționa cu alți semeni. Plus, înveți limbi străine.
- Înveți continuu, căci mergând în călătorii, nu încetezi niciodată să asimilezi cunoștințe noi.