Cetatenii lumii calatoresc acum mai mult ca oricand. Ultimele date publicate de Organizatia Mondiala a Turismului (OMT) arata ca sosirile turistice internationale au crescut cu 6% in 2018, totalizand 1,4 miliarde, ceea ce era prevazut a fi atins abia in 2020.

Doar in Europa au fost inregistrate 713 milioane de sosiri turistice internationale, adica aproximativ jumatate din numarul total. Europa de sud si mediteraneana a determinat cresterea; cu toate acestea, tarile din vestul si centrul Europei raman nu numai cele mai vizitate din Europa, ci si cele mai importante destinatii turistice din lume.

In continuare, gasiti primele 5 tari cele mai vizitate din Europa si motivele pentru care aceste tari sunt un magnet pentru turisti.

1. Franta – 86,9 milioane de vizitatori
De mai bine de un deceniu, tara a ademenit cel mai mare numar de vizitatori, mai mult decat oricare alta tara europeana sau mondiala. Motivele pentru asta nu sunt putine. Tara are o asemenea varietate de atractii turistice, incat un an nu ar fi suficient pentru a vedea si a experimenta tot ceea ce are de oferit.

Franta este cunoscuta pentru numeroasele palate splendide si enorme, castele si catedrale din toata tara. Palatul de la Versailles, Castelul Chambord si Catedrala Notre-Dame sunt unele dintre cele mai cunoscute.

2. Spania – 81,8 milioane de vizitatori
Situata in special pe Peninsula Iberica, Spania este a doua tara cea mai vizitata din Europa. Aproximativ 81,8 milioane de calatori au pasit in Spania doar in 2017, cu 5 milioane mai multi decat in anul precedent.

Spania are 47 de situri de patrimoniu mondial UNESCO, numeroase plaje de pe Atlantic si Mediterana si numeroase festivaluri care reunesc oameni din intreaga lume. Multi au comparat partea de coasta a Spaniei cu insulele tropicale.

Diversitatea alimentelor, in special Tortilla Espanola, Pisto, Paella, Paella si alte alimente traditionale au adaugat valoarea unei calatorii in Spania.

3. Italia – 58,3 milioane de vizitatori
Acasa pentru unele dintre cele mai faimoase cladiri din lume, cum ar fi Colosseumul si Turnul Inclinat din Pisa, Italia este a treia tara cea mai vizitata pe vechiul continent al Europei. Un numar de 52,4 milioane de vizitatori au intrat in tara in 2016 si alti 58,3 milioane in 2017.

Acasa pentru numeroase castele, palate, catedrale, podgorii si plaje, tara este cunoscuta si pentru influenta sa in arta, arhitectura si cultura. Muzeele Vaticanului situate in inima Romei sunt o alta atractie pentru multi. Roma in sine este al treilea oras cel mai vizitat din Europa, dupa Paris si Londra. Florenta, Venetia, Milano si Napoli sunt printre cele mai vizitate orase din Italia.

4. Regatul Unit – 37,7 milioane de vizitatori
In epoca moderna Regatul Marii Britanii si Irlanda de Nord este format din patru tari constitutive: Anglia, Scotia, Tara Galilor si Irlanda de Nord. Tara a jucat un rol foarte important de-a lungul istoriei Europei si a lumii.

Castele, palatele, bisericile si alte cladiri construite in diferite perioade de istorie stau nemiscate si atrag milioane de vizitatori anual. Printre cele mai vizitate se numara Stonehenge, Baile Romane si Georgia City of Bath, Catedrala Canterbury, Cotswolds, Castelul Warwick si Castelul Stirling.

5. Turcia – 37,6 milioane de vizitatori
Istanbulul este probabil visul fiecarui calator. Punctul de intalnire al culturilor occidentale si orientale, Istanbulul a fost infiintat in anul 660 i.Hr., si a fost cunoscut sub numele de Constantinopol inainte ca otomanii sa cucereasca orasul.

Niciun calator in Turcia nu va sari peste Istanbul. Orasul are un amestec unic de arhitectura bizantina si otomana, mancare gustoasa din Orientul Mijlociu, vreme frumoasa si o multime de pisici si caini prietenosi care ratacesc liber prin oras.

Turcia a primit 37,6 milioane de calatori in 2017. Calatorii interesati in special de istorie viziteaza in special orasul grecesc antic Efes, vaile stancoase Capadocia, terasele de travertin alb pur din Pamukkale, ruinele fostei capitale armene Ani si multe altele.