Dragoste și prietenie, două tipuri de relații interpersonale de care cu toții avem nevoie în viața asta. Sigur că ne-am dori să le avem în mod separat, dar există momente în viață în care soarta sau o mână invizibilă ne pune să alegem – dragostea sau cel mai bun prieten? La o primă vedere, alegerea pare imposibilă, dar dacă privim mai îndeaproape, mulți oameni pot spune clar de ce parte a barierei se află – unii iau apărarea dragostei, în timp ce restul decid în favoarea prieteniei. Motivele pentru care facem alegerile respective sunt nenumărate, însă toate depind de experiențele fiecăruia de viață. Dacă unii au fost dezamagiți mai mult în dragoste, vor tinde să aleagă prietenia, iar cei care au cunoscut trădarea în prietenie, vor alege dragostea, căci de aceasta depinde adevărata fericire în plan personal.

Dar ce facem când relațiile de prietenie au de suferit de pe urma dragostei? Nu o dată ați întâlnit cazuri în care o bună și îndelungată prietenie s-a încheiat din cauza faptului că unul dintre parteneri s-a îndrăgostit. Partenerul îndrăgostit a fost nevoit să renunțe la prietenie pentru a-i face loc celuilalt și a-și demonstra că e pregătit să-și construiască o viață împreună. Scenariul este cunoscut, însă adevărul este că dragostea vine întotdeauna cu niște costuri. Adesea, pierzi ceva ca să câștigi altceva, cu toate că pierderea respectivă te afectează foarte mult. Ascultându-ți inima, riști să pierzi un prieten, cel mai bun prieten. Și totuși, dacă nu-ți asculți inima și nu faci alegerile care te fac fericit, ce rost mai are? Oricum vei rămâne cu goluri, care deși nu pot fi umplute, în timp se vor estompa.

Pentru unii, sunt prieteni cărora le duc dorul mai mult decât unor iubiri din trecut. Pentru alții, iubitul și cel mai bun prieten înseamnă același lucru, asta deoarece dragostea poate avea obiceiurile unei relații de prietenie. O altă parte dintre noi s-ar îndepărta de oamenii care i-ar pune să aleagă între asemenea situații, în ciuda faptului că vor suferi. Alte criterii după care oamenii aleg între dragoste și prietenie sunt timpul, sentimentele și priorități.

prietenie sau dragoste

Sunt persoane care afirmă că dragostea este pentru toată viața sau în orice caz, durează mai mult decât prietenia. Dar oare nu putem avea și prieteni tot pentru o viață întreagă? Dacă relația de prietenie este de calitate, durata ei poate fi la fel, adică nelimitată. Din nou, experiențele personale își spun cuvântul.

Sentimentele implicate în relații diferă, în mod categoric. Iubești pe cineva pentru tot ceea ce reprezintă și cât de fericit te face, dar la fel de bine poți iubi pe cineva pentru faptul că este mereu lângă tine, te susține, te ajută, iar toate acestea sunt reciproce.

În ceea ce privește prioritățile, unii oameni pun dragostea pe loc secundar, înaintea carierei, în timp ce alții pur și simplu știu ce loc ocupă cele două tipuri de relații în viața lor. Cântăresc avantajele, dezavantajele, costurile și beneficiile fiecărui tip de relație, iar printre acestea se află și răspunsul lor. Și totuși, cum alegi între prietenie și dragoste? Cu inima sau cu rațiunea?