Încredere. Acel lucru intangibil care face diferența dintre momentele în care te simți puternică și momentele în care te simți slabă, speriată. Când ești încrezătoare în forțele proprii, simți că ai puterea să muți munții din loc și ești de neoprit în drumul tău spre succes, dar ce se întâmplă atunci când ai probleme cu încrederea în tine? Fiind femei, suntem ușor vulnerabile și predispuse la momente în care nu ne simțim capabile să îndeplinim tot ceea ce propunem. Nu e neapărat că ne lipsește voința ori motivația, ci mai degrabă ne lipsește curajul de a crede în noi și în capacitățile noastre. Și atunci, cum facem să învingem lipsa încrederii de sine?
Oamenii încrezători în sine sunt admirați de alții și îi inspiră pe ceilalți. Ei se confruntă cu temerile lor și își asumă riscuri despre care sunt convinși că le pot depăși. Își văd de obice viața într-o lumină pozitivă, iar tu nu prea le-o poți lua. Cum poți deveni chiar tu una dintre ei? Începe cu acești pași de mai jos:
- Fă o listă cu toate lucrurile pe care le-ai realizat până acum. Orice mic triumf reprezintă un motiv de care să fii mândră de tine: faptul că ai absolvit o facultate, că ai reușit să-ți iei jobul visat, că ești într-o relație care te face fericită, că ți-ai terminat de îndeplinit sarcinile dintr-o zi, orice lucru mărunt contează. E ușor să-ți pierzi încrederea în tine dacă te gândești la lucrurile pe care nu le-ai obținut încă. Așa că aplică reversul medaliei.
- Renunță la ideea de perfecționism, în sensul de a-ți permite să faci greșeli. Căutând să fii tot timpul perfectă, s-ar putea să ajungi la un moment dat să te îndoiești de performanțele tale. Ai tot dreptul să greșești și să înveți din ele.
- Găsește ceea ce-ți dă încredere din punct de vedere fizic. La femei, există o strânsă legătură între aspectul fizic și încrederea de sine. Faptul că nu ești mulțumită de felul în care arăți sau de cele câteva kilograme în plus pe care le-ai adăugat sau orice alte detalii de acest gen, te poate face să-ți pierzi din încrederea în tine. Așa că fă o mică schimbare: vestimentară, culoarea părului, orice te mulțumește și-ți dă o stare de confort în propria-ți piele.
- Gândește-te la lucrurile pe care le poți face bine. Hobby-uri, talente, puncte tari, lucruri la care te pricepi cel mai bine, toate acestea ar trebui să te facă să te privești într-o lumină mai bună.
- Orice ar merge prost, nu te învinovăți pentru asta. Dacă te critici într-una și faci numai comentarii negative la adresa ta, nu ai nici o șansă de a-ți recăpăta încrederea în tine. Încearcă să te încurajezi mai mult și mai des. Iartă-te, în loc să te judeci.
- Ieși din zona ta de confort. Atunci când faci lucruri pe care știai că nu le poți face, zona ta de confort se va extinde. Iar asta se întâmplă și atunci când faci lucruri aparent nesemnificative. Cum spuneam, fiecare pas mic reprezintă o victorie care te aduce mai aproape de a-ți dobândi încrederea în tine!