Ai fost vreodata intr-o relatie in care partenerul tau te-a facut sa te simti nebun? Sau in care a vrut sa iti controleze fiecare miscare? Sau poate ca ai simtit ca ai fost santajat/a emotional? Daca te-ai simtit asa, nu esti singur. Multi oameni se considera victima unui santajist emotional. Dar ce este exact santajul emotional? Hai sa aruncam o privire.

Ce este santajul emotional?
Santajul emotional este o dinamica foarte disfunctionala care se intampla in unele relatii. Este o forma de manipulare pe care o persoana o foloseste pentru a solicita si a-si ameninta victimele pentru a obtine ceea ce isi doreste. La fel ca santajul ,,obisnuit”, mesajul santajului emotional este acesta: ,,Daca nu faci ceea ce vreau si cand vreau, iti va parea rau. Te voi face sa suferi.”

Cineva care incearca sa santajeze emotional iti va crea sentimente de teama, vinovatie si furie pentru a va determina sa respectati ceea ce isi doresc. In timp ce fac acest lucru, ei incearca sa dea vina pe tine (victima) pentru propriul comportament negativ.

Exemple de santaj emotional
O persoana care este un santajist emotional tinde sa fie imatura emotional. Nu au alte modalitati de a comunica cu cineva si nu stiu cum sa fie intr-o relatie sanatoasa. In schimb, se bazeaza pe comportamentul lor negativ pentru a-si implini partenerul in conformitate. Santajul emotional apare in multe relatii romantice. De fapt, acesta este probabil cel mai frecvent tip de relatie in care veti gasi acest lucru.

Sa luam exemplul inselatului. Daca o femeie este prinsa inselandu-si sotul (si este un santajist emotional), atunci in loc sa-si exprime remuscari si sa-si ceara scuze pentru actiunile sale, va inlocui vina asupra sotului ei. Cu alte cuvinte, ea poate spune lucruri de genul ,,Daca ai fi fost mai iubitor si mai atent la mine, atunci nu as fi trebuit sa te insel!” Spunand acest lucru, ea isi justifica comportamentul si il face pe sot sa fie atat de confuz incat el ar putea incepe de fapt sa creada ca este vina lui ca a fost inselat. El poate chiar sa inceapa sa internalizeze acest lucru si sa se intrebe daca poate nu este suficient de bun pentru ea sau ca este cumva un sot rau.

Iata cateva alte modalitati prin care cineva poate santaja emotional o alta persoana:

  • Daca te vei desparti de mine, ma voi sinucide.
  • Spui ca ma iubesti, dar nu vei inceta sa vorbesti cu prietenul tau
  • pentru ca eu vreau.
  • Daca te prind vreodata privind la o alta femeie, o voi omori!
  • Am vorbit cu prietenii si familia mea si toti sunt de acord ca esti nebun!
  • Mi-ai stricat viata si acum incerci sa-mi spui sa nu mai beau?

Vedeti, un santajist emotional va incerca intotdeauna sa faca victima sa se simta ca si cum ar fi vina lui pentru tot. Iata cateva exemple suplimentare:

  • Este vina ta ca nu am primit acea promotie la locul de munca.
  • Daca ai cumpara doar mancare sanatoasa, atunci nu as fi gras.

De asemenea, folosesc strategii care creeaza confuzie in victimele lor. Modalitatile in care fac acest lucru este prin a face ca cerintele lor sa para rezonabile, facand ca victima lor sa para egoista sau nebuna sau sa se asocieze cu altcineva pentru a ajuta la intimidarea lor.

Sfaturi pentru gestionarea santajului emotional
Daca sunteti o victima a santajului emotional, exista cateva modalitati prin care va puteti descurca.

1. Fii sincer cu tine insuti
In primul rand, trebuie sa fii sincer cu tine insuti si sa arunci cu adevarat o privire dura si obiectiva asupra comportamentului partenerului tau. Incearca sa recunoasteti comportamentul lor de control – de tot felul.

2. Pastreaza un jurnal

interactiunile tale zilnice cu cealalta persoana iti vor permite sa te intorci si sa analizezi ceea ce a fost spus si facut de catre ei. In acest fel, aveti o inregistrare scrisa a comportamentului real care se intampla. Pentru ca, uneori, memoria noastra poate juca trucuri asupra noastra, de aceea este important sa o scriem pe hartie.

3. Cauta ajutor
Incearca sa intelegi de ce ii permiti acest comportament partenerulului. Exista ceva in trecutul tau care te face sa crezi ca merita acest comportament negativ? Daca ai resurse pentru a face acest lucru, incearca sa soliciti ajutor de la un terapeut pentru a te ajuta sa descoperi de ce isi permite acest lucru in viata voastra.

4. Determina daca te aflii in pericol
Multe persoane au izbucnirile emotionale ocazionale, dar daca acest lucru a devenit ceva regulat in relatia ta, trebuie sa te protejezi pe tine si pe copiii tai (daca ii ai).