Te-ai simtit stresat in ultima vreme? Ei bine, fa-te un pic comod pentru ca trebuie sa stii ca nu esti singurul. Stresul, in special, stresul la locul de munca a devenit o problema atat de raspandita incat Organizatia Mondiala a Sanatatii o numeste ,,epidemia de sanatate a secolului XXI”.

In aceste zile, multi oameni sunt coplesiti de viata lor ocupata. Ei simt presiunea de la munca, viata de familie si alte activitati. Toata aceste activitati ii lasa stresati si anxiosi. Stiu ca trebuie sa se relaxeze, dar nu stiu cum. Incep sa realizeze unele dintre consecintele stresului cronic, cum ar fi sanatatea fizica precara, tulburarile emotionale si relatiile incordate.

Vestea buna este ca abordarea stresului este mult mai simpla decat ai putea crede. Una dintre cele mai simple si eficiente metode de ameliorare a stresului este meditatia pentru relaxare. In acest articol, se gasesc unele dintre consecintele stresului asupra sanatatii, care este exact meditatia pentru relaxare si cum sa o practici pentru ameliorarea stresului.

Consecintele stresului cronic
S-au facut multe cercetari cu privire la efectele stresului cronic. Iata un esantion al unora dintre efectele pe termen scurt si pe termen lung.

Efectele pe termen scurt ale stresului
Pentru corpul dumneavoastra, stresul poate provoca dureri de cap, tensiune musculara, dureri in piept, oboseala, antrenamente sexuale mai mici, probleme digestive si dificultati in somn.

In ceea ce priveste starea de spirit, stresul poate provoca neliniste si anxietate, depresie, iritabilitate, lipsa motivatiei, incapacitate de concentrare si sentimentul general de a fi coplesit.

In ceea ce priveste comportamentul, stresul te poate face sa mananci mai mult (sau mai putin), izbucniri de furie, retragere sociala si consum de substante, cum ar fi alcool, tutun sau droguri.

Efectele pe termen lung ale stresului
Pe termen mai lung, stresul poate avea mai multe consecinte. Iti poate diminua abilitatile mentale, cum ar fi concentrarea si memoria. Acest lucru te poate face sa iei decizii gresite.

Stresul iti poate afecta si aspectul fizic. Poate provoca riduri, cearcane, acnee pentru adulti si caderea parului. Stresul poate, de asemenea, sa iti faca pielea sa para plictisitoare si uscata.

Problemele cardiace sunt un efect comun al stresului cronic. Aceasta provoaca inflamatia arterelor din jurul inimii, ceea ce face ca inima sa functioneze mult mai greu.

Mai multe dintre efectele pe termen scurt ale stresului, cum ar fi somnul si problemele digestive, vor persista si pe termen lung. In plus, stresul iti poate slabi sistemul imunitar si te poate lasa mai vulnerabil la boli si poate ingreuna vindecarea. Toate aceste efecte ale stresului iti vor reduce in esenta durata de viata.

Ce este meditatia pentru relaxare?
Meditatia pentru relaxare este un termen pentru a descrie mai multe tipuri de meditatie. Scopul lor este sa te ajute sa iti relaxezi corpul si mintea pentru a alina stresul si anxietatea.

Pentru a face reusi, poti asculta muzica relaxanta lenta sau sunetele naturii, cum ar fi valurile oceanului. Poti face, de asemenea, o scanare corporala ghidata. Aici, in esenta, stai linistit si iti muti atentia asupra fiecarei parti a corpului si iti relaxezi constient muschii in acest proces.

Beneficiile meditatiei pentru relaxare
Meditatia pentru relaxare, daca este facuta regulat, este una dintre cele mai eficiente metode de ameliorare a stresului. De fapt, este atat de eficienta incat uneori o singura sesiune poate relaxa complet o persoana care este stresata. Ameliorarea stresului prin meditatia de relaxare este un mod eficient de a evita consecintele asupra stresului cronic descris mai sus. Iti va imbunatati abilitatile mentale, cum ar fi concentrarea, memoria, gandirea analitica si creativitatea. Si pe masura ce mintea ta se relaxeaza, vei incepe sa dormi mult mai bine noaptea. Mai mult, meditatia de relaxare iti va imbunatati starea de spirit, ceea ce va duce la interactiuni mai bune cu ceilalti, in special cu cei dragi.