Angajamentul este considerat a fi poate cel mai important și matur aspect al unei relații dintre un bărbat și o femeie. Este considerat a fi punctul culminant al tuturor relațiilor de dragoste, căci asta înseamnă că persoanele implicate în acea relație se sacrifică, se înțeleg și sunt dispuși să-și petreacă toată viața cu acea persoană – sau cel puțin perioada de timp în care sunt împreună. Angajamentul implică responsabilitate, maturitate și decizii conștiente, ținându-se cont atât de sine, cât și de cealaltă jumătate a cuplului. Aceste decizii constau în acordul mutual al partenerilor de a-și acorda exclusivitate. Angajamentul într-o relație se traduce printr-un termen mult mai cunoscut nouă – cel de fidelitate.
Probabil că și vouă v-a fugit gândul la celebra vorbă din popor – cu atâtea tentații în jur, ne vine greu să rămânem curați în fapte și în gând din acest punct de vedere. Dar asta nu este o scuză pentru a ierta sau trece cu vederea posibilele infidelități, oricât ar fi ele de mici sau inofensive. Până și un flirt care ar putea părea inocent conține, în esență, o urmă de infidelitate, ori în aceste cazuri, nu prea mai putem vorbi despre relații serioase sau de sentimente oneste. Deci, cum ne putem păstra onestitatea până la capăt și cum să ne menținem corecți față de partenerii noștri de relație?
În primul rând, prin a rămâne corecți față de noi înșine. Și femeile sunt la fel de tentate de ideea înșelatul cum sunt bărbații, însă spre deosebire de ei, noi avem o conștiință care ne mustră mai puternic. Moralitatea, bunul simț și gândul că s-ar putea întoarce împotriva noastră sunt doar câteva scuturi de apărare împotriva tentațiilor trupești. Dar la urma urmei, contează mai mult să avem conștiința împăcată, iar la asta trebuie să ne gândim înainte de toate. Înșelatul reprezintă în primul rând o trădare pe care o comitem față de noi ca persoane, căci prin gestul acesta trădăm nu facem decât să ne trădăm credințele, valorile morale și toate lucrurile care ne definesc ca persoane.
În al doilea rând, fidelitatea într-o relație se păstrează mult mai ușor atunci când petrecem timp de calitate împreună cu partenerul. Timp de calitate nu înseamnă doar obișnuitele întâlniri în fiecare zi sau chiar de mai multe ori pe zi, ci diverse activități pe care să le experimentați împreună.
În al treilea rând, sentimentul egalității este important într-o relație. Amândoi trebuie să simtă că sunt egali pe toate planurile și în toate deciziile pe care le iau, individual sau împreună. Unul nu trebuie să fie superior celuilalt și nici nu trebuie să lase mai mult de la sine. Sentimentul egalității în relație oferă un anumit confort și stabilitate ambilor parteneri.
Pentru ca o relație să fie ferită de „pericolul” infidelității, ar trebui să avem respect față de partenerii noștri, atât din punct de vedere al personalității lor, cât și în ceea ce privește relația pe care încercăm să o construim împreună. În final, contează doar ca alături de celălalt să ne simțim împliniți și cu adevărat fericiți, iar asta din toate punctele de vedere.