Compusul chimic care oferă pielii umane culoarea sa se numește melanină, iar o cantitate prea mare din aceasta poate conduce la apariția pistruilor, a petelor de la ficat și a punctelor de culoare mai închisă. Aceste puncte negre se numesc hiperpigmentare și pot fi cauzate de o serie de factori: fluctuații hormonale, expunerea îndelungată la soare sau efectul secundar al anumitor medicamente. Nu este o afecțiune medicală gravă, însă dacă le aveți, probabil că vă doriți de fapt o piele mai luminoasă, lipsită de imperfecțiuni.

Află cum să scapi de punctele negre de pe față, urmând cele câteva sfaturi de mai jos:

 1. Documentează-te cu privire la tipurile de puncte sau pete negre pe care le ai. Așa cum spuneam, acestea sunt influențate de factori diferiți, iar identificarea tipului de puncte negre pe care îl ai te duce cu un pas mai aproape de găsirea tratamentului potrivit.
 2. Descoperă ce anume ți le provoacă. De îndată ce știi cauzele, știi și cum să lupți împotriva lor. Obișnuiești să te expui mult timp la soare? Ai vreo afecțiune medicală și urmezi un tratament medicamentos care ar putea avea efecte secundare la nivelul pielii tale? Ai avut de-a face cu acneea sau alte afecțiuni ale pielii de-a lungul timpului?
 3. Cea mai îndreptățită persoană care-ți poate da un diagnostic este dermatologul. Fă cât mai curând o programare pentru a consulta și părerea unui specialist. De asemenea, tot el îți poate prescrie cel mai eficient tratament pentru problema ta.
 4. Folosește tratamentul exact cum ți-a spus doctorul. Începe cu o exfoliere manuală, deoarece curățarea tenului e un primul pas spre un tratament eficient.
 5. Încearcă să folosești și remedii naturiste. Freacă-ți pielea cu citrice, căci acidul ascorbic pe care le acestea le conțin (adică Vitamina C) ajută la îndepărtarea stratului de celule moarte fără a cauza neplăceri.
 6. Încearcă vitamina E. Este un antioxidant puternic, ce ajută la repararea celulelor și la întărirea celor noi. Poți folosi vitamina E și pe post de tratament independent.
 7. Cumpără aloe vera. Planta aloe vera are numeroase beneficii asupra sănătății. Este un produs de hidratare excelent, căci vindecă arsurile de soare. Poate contribui la îndepărtarea punctelor sau petelor negre, deci e perfect pentru ceea ce cauți tu.

prevenirea punctelor negre

Cum faci să previi apariția punctelor și a petelor negre?

 1. Limitează-ți expunerea la soare. Fie petreci mai puține ore la bronzat, fie te protejezi cu o pălărie de vară sau ochelari de soare la modă. De asemenea, nu uita de loțiunea de protecție împotriva razelor UV. Rolul ei este acela de a te apăra de arsurile solare.
 2. Ai grijă la medicamentele pe care le folosești. Cel mai bine este să consulți un medic pentru fiecare incertitudine pe care o ai. Te poate salva de multe alte neplăceri ulterioare.
 3. Ai grijă la tratamentul și produsele de îngrijire personală pe care le folosești. Scump nu înseamnă întotdeauna mai bun, mai ales dacă acestea nu se potrivesc tipului tău de piele.
 4. Încearcă să îți ții mâinile departe de față pe parcursul zilei. Vei preveni ca bacteriile să se transfere dintr-un loc în altul.