A fi vulnerabilă nu este un viciu, este un mod de a-ți trăi viața.

 

Fostul meu iubit s-a despărțit de mine în cel mai jenant mod posibil. Mi-a dat un SMS pe la 3 după amiază și mi-a spus că ar fi interesat să-și găsească pe altcineva. Până să-mi dau seama ce s-a întâmplat, am primit un alt mesaj: Dacă ai vreo întrebare, îți voi răspunde cu plăcere. Și, fix așa, m-am trezit că tipul cu care mi-am petrecut ultimul an din viață a renunțat la mine ca la un obiect pe care-l scoți la vânzare pe OLX. Câteva zile am fost distrusă însă, încet-încet, am înțeles care era problema: s-a îndrăgostit, n-a mai simțit așa ceva până acum, se va muta cu ea în provincie. N-a fost vorba de copilării sau de încercări de a mă face să înțeleg: m-a pus în fața adevărului rece și m-a lăsat aproape în depresie. Nici măcar n-am mai reușit să-l întâlnesc în cafeneaua în care venea în fiecare dimineață, dinainte să ne cunoaștem.

Break-Up

Până acum îmi tratam despărțirile cu bomboane de ciocolată și cu înghețată și-mi amorțeam simțurile cu alcool în club. Și mergea, iar după două săptămâni eram vindecată. Dar nu și de data asta. De data asta am suferit mult și rana a fost adâncă. Mi-am luat concediu medical de la muncă și, în cele câteva zile pe care le-am petrecut acasă, fără să mănânc precum de obicei și fără să ies dintr-o pereche de pijamale pe care el mi le făcuse cadou. Într-o dimineață, butonând internetul pentru a uita, am dat peste o conferință tinută de Brene Brown la TED.

În cele 20 de minute ale conferinței am ascultat-o cu un nod în gât cum mi-a făcut un rezumat al întregii mele vieți. A vorbit despre mine. Nu ne-am întâlnit niciodată, însă a descris cuvânt cu cuvânt prin ceea ce am trecut și ceea ce simțeam. Mă cunoștea mai bine decât mă cunoșteam eu. Și, dintr-o dată, toată furtuna din jurul meu s-a calmat.

 

În conferință este vorba despre vulnerabilitate și, fără să vă fac un rezumat, pot spune că ideile pe care le-am reținut sunt următoarele:

  1. Conexiunea pe care o aveam cu fostul este motivul pentru care mi s-a întâmplat acest lucru.
  2. Pentru a avea o conexiune cu cineva, trebuie să ne deschidem și să permitem celuilalt să ne vadă. Acest lucru ne vulnerabilizează.
  3. Vulnerabilitatea este dorința de a face ceva despre care nu avem certitudinea că va ieși așa cum ne dorim, iar în cazul meu a fost vorba de a investi sentimente și timp într-o relație despre care nu știam dacă va merge sau cât va dura.
  4. Vulnerabilitatea este locul de naștere al creativității, iubirii și al bucuriei.

remorse

Și am reușit să înțeleg de ce m-am simțit așa de bine cu el. M-am deschis, am fost eu însămi fără să dau un pas înapoi. Eu însămi am fost darul meu către el. Iar când am auzit la radio piesa lui Sam Smith din Spectre, am simțit nevoia să-i trimit un mesaj: Mi-e dor de tine. Nu mi-a răspuns, dar nici nu mă așteptam să-mi răspundă. Am ales să fiu deschisă în primul rând față de mine. Mi-am vindecat sufletul și știu că a fi vulnerabilă nu este un viciu, este un mod de a-ți trăi viața.