Este tentant sa alegeti pensula de baza de ieri, sa continuati cu pulberea de praf pe ea si sa o reutilizati pentru machiajul de astazi, dar pentru propria dvs. liniste sufleteasca, curatarea pensulelor de machiaj merita intr-adevar pentru o varietate de motive de sanatate. Exista o varietate de metode populare pe YouTube si Reddit pentru spalarea pensulelor si a buretilor de machiaj – de la spalarea cu sapun de vase si ulei de masline pana la introducerea Beautyblender-ului in cuptorul cu microunde – dar de cele mai multe ori este cel mai bine sa solicitati sfaturi de la experti.
Cat de des ar trebui sa va curatati pensulele de machiaj?
Deoarece perii pot fi un de teren de reproducere pentru bacterii, pensulele si buretii de machiaj trebuie spalati cel putin o data pe saptamana. ,,Aceasta este o politica buna pentru instrumentele utilizate in zona ochilor si in special daca instrumentele sunt utilizate pentru produse pe baza de lichide si crema, care sunt mai susceptibile sa fie contaminate.” Pentru uneltele folosite doar cu pulberi uscate, si pentru cele concentrate pe alte zone ale fetei, cum ar fi obrajii si sprancenele, este recomandata spalarea pensulelor cel putin in fiecare saptamana.
Cand trebuie sa inlocuiti pensulele si buretii de machiaj cu totul?
Toata lumea parea sa fie de acord ca, daca va tratati corect pensulele de machiaj, le puteti folosi cu incredere ani de zile fara a va confrunta cu probleme. „Foarte rar arunc o pensula”, spune Schumacher, „si daca nu se mai potriveste cu trusa mea, de obicei le reciclez folosindu-le pentru perii artizanale.”
Totul depinde de cat de regulat va folositi pensulele, dar semnele reale ca trebuie sa aruncati o pensula, in conformitate cu Nam si Gowers, este atunci cand observati ca parul de perie se desparte sau cade, sau are un miros neplacut. ,,Cand Beautyblender-ul tau crapa sau miroase urat, ar trebui sa il inlocuiesti”, spune Gowers. Pentru a prelungi viata pensulelor dvs., Gowers recomanda, de asemenea, sa spalati si recipientul in care stau pensulele de machiaj din cand in cand.
Instrumentele de care aveti nevoie
Exista o multime de produse de curatat pensulele de machiaj, de la branduri precum Make Up Forever, care vin intr-o forma de spray care va poate ajuta sa va imbunatatiti pensulele de machiaj atunci cand sunteti pe fuga. Sau puteti opta pentru un produs de curatat perii, lichid, care poate fi un har salvator atunci cand va aflati in criza de timp.
Metoda pas cu pas
Curatare rapida cu un spray:
1. Pulverizati pensula de cateva ori, cu capetele orientate in jos, pentru a impiedica orice umiditate sa se scurga in lipici.
2. Rotiti peria pe o carpa curata sau un prosop de hartie pentru a desface pigmentii.
3. Uscati-va pensulele cu un feon pe o suprafata plana.
Curatare rapida cu un produs de curatat lichid:
1. Umpleti un bol mic cu un strat subtire de solutie (pentru optiuni super-concentrate, mai putin inseamna mai mult).
2. Introduceti varful pensulei in solutie.
3. Rulati cu usurinta pensula pe un prosop de hartie curat sau un prosop de microfibra, pana cand toata acumularea produsului este desfacuta si peria se simte curata.
4. Uscati-va pensulele cu un feon pe o suprafata plana.
Curatare profunda cu apa si sapun:
1. Tinandu-va pensulele cu capul orientate in jos, turnati usor apa calduta in chiuveta si udati varfurile periilor. Nu doriti ca apa sa intre in interiorul pensulelor, deoarece, in timp, se poate descompune adezivul care tine peria la un loc si poate eroda manerele periei daca sunt din lemn. De asemenea, nu doriti sa scufundati complet periile si ar trebui sa evitati clatirea sub apa fierbinte, care poate slabi lipiciul.
2. Adaugati o picatura din sapunul ales la o garnitura de curatare texturata (sau chiar ceva de genul palmei dvs.) si rotiti peria in sapun pana cand este complet fixata si orice pigment sau murdarie este indepartata. Sau, daca folositi un sapun normal, frecati usor pensula de machiaj sau buretele cu sapun, creand spuma.
3. Strangeti cu usurinta pensula sau buretii de machiaj pentru a indeparta excesul de solutie sau apa.
4. Clatiti din nou cu apa curata, cu periile orientate in jos. Din nou, nu doriti sa scufundati complet periile si ar trebui sa evitati clatirea sub apa calda, care poate slabi lipiciul.
5. Stoarceti cu usurinta orice exces de apa si aseazati-va pensulele intr-un loc, astfel incat sa se usuce corect.
6. Puneti periile la uscat pe un prosop sau un prosop de hartie, lasa capetele periei atarnate de o margine a mesei, asa ca circula aer in jurul pensulei.