Orice dietă pentru slăbit sau pentru menținerea greutății ideale începe cu același binecunoscut sfat: mâncați fructe și legume, zilnic sau pe cât de mult posibil. Dar ce este atât de important la acestea încât nu trebuie să fie eliminate din regimul nostru alimentar de zi cu zi? Știm că sunt bogate în proteine și vitamine, că sunt „naturale” și că ne oferă o doză importantă de energie cu care să facem față provocărilor de peste zi, însă cu siguranță acestea nu sunt toate motivele pentru care fructele și legumele joacă un rol substanțial în sănătatea și alimentația noastră.
Ei bine, specialiștii în nutriție au descoperit câteva motive importante pentru care nu ar trebui să eliminăm fructele și legumele din dietele sănătoase pe care ar trebui să le urmăm, explorând astfel potențialul vital al acestora pentru noi și organismul nostru.
În primul rând, nutrienții existenți în fructe și legume funcționează de minune împreună. Cercetătorii în nutriție au ajuns la concluzia că suplimentele cu vitamine nu pot înlocui sau oferi beneficiile pe care o mâncare sănătoasă le oferă. Motivul pentru care mâncarea, în special fructele și legumele sunt cea mai bună sursă de nutrienți este acela că sunt bogate în carotenoide și flavonoide. Acestea nu sunt altceva decât niște compuși antioxidanți benefici pentru organismul nostru. Faptul că acești nutrienți sunt împreună, e un semn al unei corecte alimentări sănătoase.
Un studiu realizat pe 110,000 de persoane de-a lungul a 14 ani a revelat faptul că fructele și legumele au potențialul de a reduce sau preveni câteva boli de sănătate, cum ar fi cele cardiovasculare, accident vascular cerebral, diabet de gradul 2, ba chiar și câteva forme de cancer. Relația dintre fructe și legume și prevenirea cancerului a fost mai greu de dovedit, însă cu unele forme mai ușoare, se pare că au înregistrat succes. Aparent, cancerul de gură, stomac și colorectal sunt mai puțin probabil să apară dacă consumăm un aport mare de alimente non-amidonoase, cu frunze verzi, cum ar fi broccoli și varza. Lycopena, un carotenoid care ar da culoarea roșiilor, ar putea opri cancerul de prostată.
De asemenea, fructele și legumele sunt ideale pentru a-ți menține în vedere greutatea corporală. Conțin puține calorii și grăsimi, dar sunt bogate în fibre și apă, iar asta conferă un sentiment de sațietate, de plenitudine, iar acest lucru este grozav pentru persoanele care țin diete bazate pe caloriile care oferă senzația de umplere. În plus, fibrele ajută la menținerea în formă a organismului.
Așadar, dacă te-ai hotărât să adaugi fructe și legume în dieta ta, ține minte următorul lucru: varietatea este esențială. Altfel spus, consumă zilnic cât se poate de multe fructe și legume de culori diferite, căci fiecare dintre ele conțin nutrienți diferiți, benefici pentru organism. Uneori, diferența în sănătatea organismului nostru o face chiar și o salată de legume sau un platou cu fructe. În plus, platourile de fructe pot constitui un desert nemaipomenit în fața unor alte opțiuni care nu ar prezenta același grad de alimentare sănătoasă pe care ni-l dorim.