Este prima ta zi de munca. Esti la o intalnire de peste 40 de colegi. ,,Asculta-i pe fiecare, aici este cel mai nou membru al echipei noastre!” Toti ochii se indreapta catre tine. ,,De ce nu va prezentati si ne spuneti tuturor un fapt interesant despre voi?” Panica instantanee. Niveluri de adrenalina? 11/10. Toate cuvintele disparute, inlocuite cu gura uscata sub-sahariana. Rosea, tremura sau amnezia totala … Suna familiar? Nu esti singur. De fapt, esti in majoritate. Acesta este doar unul dintre numeroasele tipuri comune de anxietate pe care le putem experimenta. Indiferent daca este vorba despre adunari sociale din care ai vorbit de tine, tinandu-te la munca de frica de judecata sau situatii de catastrofare inainte ca acestea sa se intample, anxietatea se poate manifesta in moduri diferite pentru noi toti. Daca aceasta este o lupta zilnica pentru tine – o batalie interioara epuizanta si invingatoare care te impiedica sa traiesti cu adevarat autentic si sa fii tu in momentul de fata – atunci ar trebui sa fii aplaudat. Sunteti deja in fata ambalajului, deoarece ati luat acea decizie constienta de a afla care este anxietatea si cum sa o depasiti.

Ce trebuie sa stii despre anxietate
Stiati ca aproape 300 de milioane de oameni sufera de anxietate intr-o forma? Aceste sentimente de griji, nervozitate sau neliniste care apar in reactia la (sau in asteptarea) a ceva dureros sau incert sunt, din pacate, sentimente ,,normale” de experimentat.

Poate fi normal pentru ca multi oameni o experimenteaza, dar nu este ceva cu care te-ai nascut (desi exista unele tendinte genetice care pot insemna ca esti mai predispus la asta). Este de fapt ceva ce a invatat creierul tau.

Ati vazut vreodata un copil anxios sau constient de sine? Iesind din pantece ingrijorator daca suna ciudat sau arata amuzant? Deci vedeti, anxietatea este ceva ce am invatat sa facem. Este ,,normal” pentru ca multi dintre noi am invatat-o.

Mintea subconstienta: prieten sau dusman?
Pentru a intelege cum anxietatea poate fi ,,invatata”, este crucial sa intelegem ca anxietatea nu este ceva care se intampla la nivel constient. Incepe in mintea subconstienta . Este motivul pentru care nu poti doar sa opresti anxietatea (atat cat vrei!), Deoarece nu este un proces constient.

Distinctia dintre constient si subconstient a fost ilustrata in mod eficient de Sigmund Freud’s analogie iceberg. El a asemanat varful aisbergului – putul care sta deasupra apei – cu mintea constienta. Este putinul pe care il putem ,,vedea” si este cel mai mic dintre cei doi. Este cel mai putin informat si va ajuta sa vorbiti, sa ganditi, sa va deplasati si sa actionati in interactiuni zilnice.

De exemplu, daca iti este foame sau daca calatoresti si te doare, mintea ta constienta trimite semnalul pentru a obtine mancare sau a gasi analgezice.

Apoi, exista restul aisbergului, partea care este scufundata sub apa – aparent invizibila – si cruciala pentru structura in ansamblu. Aceasta, a spus Freud, reprezinta mintea subconstienta. Iti tine amintirile, sentimentele si obiceiurile si iti controleaza emotiile. Poate invata lucruri precum crearea sentimentelor anxioase, deoarece este maleabil, ceea ce inseamna ca se poate schimba si poate fi influentat de experientele noastre de viata. Oamenii de stiinta numesc acest fenomen neuroplasticitate.

Din momentul in care te-ai nascut pana la varsta cand esti acum, mintea ta s-a schimbat si a format noi modele neurologice. Indiferent daca sunt bune sau rele depinde de ceea ce ai trecut. Atacurile de panica, depresia si sinuciderea sunt toate lucrurile care se intampla atunci cand subconstientul tau a preluat anumite modele de gandire destul de distructiva, spunandu-ti ca nu esti suficient de bun, nu merita sa fii aici sau nu poti fi niciodata ,,fixat” .”

Acest lucru se datoreaza faptului ca, ca fiinte umane, mintile noastre subconstiente sunt programate pentru a ne indeparta de durere si spre placere. Este instinctul uman si ii place ceea ce ii este familiar. Momentele de impact in viata noastra ne determina sa cream noi modele sau sa rupem cele vechi, dar in cele din urma, cu cat faci sau crezi ceva, cu atat se simte natural si incepe sa se intample automat.

Cand vine vorba de anxietate, mintea ta subconstienta a invatat sa provoace sentimente de ingrijorare, neliniste si stres atunci cand a fost tras un anumit declansator. Este diferit pentru noi toti, dar daca declansatorul tau vorbeste in public, de exemplu, reactia ta automata dupa ce i s-a spus despre asta ar putea fi stomacul innodat, teama si imaginile despre care esueaza sau aratati nervosi. Si acele imagini sunt redate iar si iar.

Ia un moment si gandeste-te la un timp din viata ta – prima ta amintire de a te simti nelinistit, speriat sau judecat intr-un fel. S-ar putea sa te chinui sa te gandesti la asta in mod constient daca este o amintire deosebit de dureroasa. Asta este ceva ce mintea constienta are puterea de a face (nu subconstientul). Poate preveni rechemarea imediata a amintirilor dureroase, astfel incat nu trebuie sa mai simti din nou durerea respectiva.