Traiti mai mult si traiti mai bine. Imbatranirea sanatoasa inseamna sa traiti bine mai mult timp. Cea mai mare provocare cu care ne confruntam este sa nu adaugam ani de viata, ci sa facem acei ani sa conteze prin a putea fi pe deplin activi, independenti si fericiti. Vrem sa calatorim, sa dansam, sa intalnim, sa invatam, sa radem si sa ne distram pe masura ce imbatranim. Vrem sa fim energici si vibranti.

Citind acest ghid, veti afla cele mai recente obiceiuri pentru imbatranirea si bunastarea sanatoasa. Cercetarile au aratat ca exista strategii specifice pentru alimentatie, somn, exercitii fizice, relatii si ingrijiri preventive care va pot imbunatati dramatic calitatea vietii in anii de Aur – va ajuta sa evitati bolile cronice, in timp ce traiti mai mult si mai sanatos.

De ce conteaza imbatranirea sanatoasa?
Batranetea poate fi plina de provocari pentru sanatatea ta. Potrivit Departamentului pentru Sanatate si Servicii Umane din Statele Unite, mai mult de 1 din 4 americani traiesc cu multiple afectiuni cronice de sanatate, cum ar fi artrita, astmul, diabetul, boli de inima, hipertensiune arteriala si afectiuni respiratorii cronice.

Fiecare dintre aceste afectiuni cronice poate interfera cu capacitatea de a ramane independent si de a desfasura activitati pe cont propriu. Nu numai ca, conditiile cronice de sanatate pot provoca eforturi financiare semnificative, deoarece s-ar putea sa va confruntati cu cheltuieli suplimentare pentru tratamente medicale, ingrijire si costuri mai mari de medicamente eliberate pe baza de reteta.

Vestea buna este ca exista pasi pozitivi pe care ii puteti face pentru a reduce riscul de accidentare si de boala. Acesti pasi va vor face corpul mai puternic, mintea mai ascutita si sistemul imunitar o fortareata protectoare.

Bazele unei imbatraniri sanatoase

Nutritie si dieta
Alegerea alimentelor sanatoase este esentiala pentru sanatatea si bunastarea ta, mai ales pe masura ce imbatranesti! Corpul tau trece prin schimbari semnificative la varstele de 60, 70 si 80 de ani. Dieta iti inarmeaza corpul cu energia si nutrientii de care ai nevoie pe masura ce imbatranesti. Aceste sfaturi sunt dovedite stiintific ca te ajuta sa alegi alimentele potrivite pentru a iti imbunatati sanatatea in fiecare etapa a vietii.

Multe lichide
Pe masura ce imbatranim, avem tendinta de a bea mai putin decat trebuie, deoarece ne pierdem setea, apar infectii ale tractului urinar. Pentru a va ajuta sa obtineti obiceiul de a bea mai multe lichide pe parcursul zilei, luati o inghititura de apa intre fiecare gura din timpul mesei, bea un pahar de apa atunci cand iti iei pastilele si bea un pahar de apa inainte si dupa ce faci exercitii fizice, in special in zilele calduroase. Alegeti lichide fara zahar, sodiu si grasimi. Alegeri bune includ apa, lapte degresat, sucuri 100% naturale (mere, merisoare, portocale) si supe cu continut scazut de grasimi.

Trebuie sa stiti ce sa mancati

Mesele sanatoase includ:

  • Proteine slabe (pui, carne de porc, carne de miel, fructe de mare, oua, leguminoase)
  • Fructe si legume (gandeste rosu, verde, portocaliu, albastru, violet)
  • Cereale integrale (faina de ovaz, orez, paine prajita)
  • Lactate cu continut scazut de grasimi (lapte degresat, branza saraca in grasimi)
  • De asemenea, incercati sa mancati alimente bogate in Vitamina D (esentiale pe masura ce imbatranim) si fibre.

Trebuie sa stiti cat sa mancati
Indrumarile dietetice sugereaza persoanelor cu varsta peste 50 de ani sa aleaga dintre urmatoarele alimente in fiecare zi. Acesta este un bun punct de plecare pentru a va ajuta sa intelegeti ce si cat trebuie sa mancati in fiecare zi:

  • Fructe — 11/2 la 21/2 cani
  • Legume – 2 – 3 cani
  • Cereale – intre 5 si 10 uncii
  • Alimente proteice – intre 5 si 7 uncii
  • Alimente lactate – 3 cani de lapte fara grasime sau cu continut scazut de grasime
  • Uleiuri – intre 5 si 8 lingurite
  • Grasimile solide si zaharurile adaugate si sodiul

Cititi pe eticheta
Mancarea proaspata este cea mai buna, dar daca cumparati produse ambalate, conserve sau imbuteliate, cititi etichetele. Evitati alimentele cu un nivel ridicat de zahar, sodiu sau grasimi saturate:

Pentru zahar, incercati sa nu aveti mai mult de 6-9 lingurite de zahar adaugate pe zi (25-36 grame).
Pentru sodiu, persoanele de peste 50 de ani ar trebui sa se limiteze la cel mult 1.500 mg pe zi.
Pentru grasimi, tineti undeva intre 18 si 25 de grame de grasimi saturate pe zi – nu mai mult de 10% din caloriile dvs. zilnice ar trebui sa provina din grasimi saturate.