De ce ne îndrăgostim de cineva anume și nu de altcineva? De ce nouă ne place un bărbat, iar prietenele noastre îl găsesc deloc atractiv? Mecanismele prin care funcționează dragostea sunt adesea greu de deslușit, însă semnele cu siguranță le recunoaștem foarte ușor. Când descoperim o persoană care ne trezește interesul și aceasta devine subiectul dorințelor noastre afective, atunci știm că nu ne putem sustrage prea ușor fenomenului îndrăgostirii.

Și totuși, de ce ajungem să ne îndrăgostim de cineva anume? Iată câteva motive întemeiate!

  1. Aspect similar. Persoana pe care o îndrăgești seamănă cu cineva cunoscut, cineva pe care ai mai iubit, sau chiar seamănă cu tine. Nu vi s-a întâmplat niciodată să formați un cuplu cu cineva iar toți prietenii tăi să-ți spună cât de bine semănați? Persoanele mai inocente ar spune că acesta e un semn că cele două persoane sunt suflete-pereche, predestinați să se întâlnească, să se cunoască și să fie împreună pentru tot restul vieții. Pe de altă parte, această asemănare despre care vorbim poate fi percepută mai mult de către inconștientul nostru mai degrabă decât de mintea noastră conștientă.
  2. Nevoi neîntâlnite. Te-ai putea îndrăgosti de cineva dacă acea persoană are ceva ce ți-a lipsit dintotdeauna sau ceva de care tu ai avut nevoie și nu ai mai avut până acum. Poate că ți-ai dorit să te îndrăgostești de un bărbat brunet cu ochi verzi și cu o stimă de sine puternică, însă marea majoritate erau pesimiști și negativiști. Nu vei găsi persoana care să îndeplinească toate așteptările tale, însă cu siguranță o vei găsi pe cea care le poate îndeplini pe marea majoritate.
  3. Similaritatea este o trăsătură care conduce la atracție interpersonală. Persoanele similare, cu interese, hobby-uri și pasiuni asemănătoare au mai multe șanse de a găsi lucruri în comun și de a se plăcea reciproc datorită acestui fapt. Similaritatea le permite celor doi să se identifice unul cu celălalt, să regăsească în persoana opusă calități și trăsături pe care le consideră importante și necesare pentru sine, ba chiar să evalueze dacă pot avea o relație de lungă durată, stabilă, serioasă împreună.de ce ne indragostim
  4. Contrariile se atrag. La polul opus, și diferențele dintre persoane pot exercita o atracție interpersonală foarte puternică. Poate că tu nu ai orgoliul și mândria pe care ai vrea să le aibă celălalt, iar în momentul în care întâlnești o persoană ce reprezintă exact opusul tău sau are calități, respectiv trăsături, despre care credeai că nu-ți pot stârni nici un fel de interes, e și normal să te simți fascinată și atrasă ca un magnet către el. Misterioasele sunt căile dragostei, însă cu siguranță aceasta poate funcționa în ambele moduri: fie persoanele care se aseamănă foarte mult sfârșesc împreună, fie cei despre care credeai că nu vor rezista două minute unul lângă celălalt sfârșesc prin a experimenta o dragoste ca-n povești.

Cert este că ne îndrăgostim de anumite persoane și nu de altele pentru a menține un echilibru în univers. Dacă și prietenele noastre ar fi plăcut același tip de bărbat pe care noi îl căutăm (și au mai fost cazuri de genul), vă imaginați haosul în care am fi trăit?