Femeile și cumpărăturile par să fie două jumătăți ale aceluiași întreg. Nu te poți gândi la o sesiune de cumpărături fără să nu ai în minte imaginea unor prietene râzând, mergând dintr-un magazin în altul și încărcându-se cu pungi întregi de cumpărături. Și ca să ne înțelegem, când spunem cumpărături,ne referim îndeosebi la haine. Articolele vestimentare reprezintă principalul motiv de cheltuială pentru femei, fie că este vorba despre o nouă ținută pentru job sau, fie că vor să facă un cadou mai special unei prietene sau că pur și simplu simt nevoia să se mai răsfețe din punct de vedere al reînnoirii garderobei. Pentru unele femei, shopping-ul se dovedește a fi cel mai plăcut mod de a-ți petrece timpul liber, în timp ce pentru altele, acest hobby se poate transforma cu ușurință în dependență. Așadar, am putea spune că atunci când vine vorba de femei și shopping, acesta rămâne prins între două extreme – pasiune sau dependență.

Shopping-ul obsesiv și cheltuirea banilor în sume foarte mari sunt acțiuni definite de psihologi ca fiind inadecvate, excesive și ieșite de sub control. Ca și oricare alte dependențe, obsesia pentru shopping are de-a face cu impulsivitatea și pierderea controlului asupra impulsurilor raționale. Termenul American care definește această manie a cumpărăturilor este „shopoholism”.

Poate că unele dintre noi se gândesc „N-are ce rău să-mi facă dacă voi cumpăra o nouă bluză – sau două, sau trei, sau patru…”, dar în timp, acest comportament alimentat în permanență va avea tendința să reapară și să treacă dincolo de granița normalității. Lăsând la o parte toți factorii de natură psihologică ce favorizează apariția acestui comportament obsesiv al cumpărăturilor, ne interesează mai mult cum ne putem da seama dacă ne încadrăm în categoria femeilor addicted to shopping. Câteva dintre semnele care să-ți dea de gândit ar putea fi acestea:

  1. Cheltuiești peste măsura bugetului tău. Asta înseamnă nu numai că-l vei depăși, dar și că vei intra în necazuri din punct de vedere financiar. O persoană obișnuită își va da seama când nu-și poate permite o anumită rochie sau un accesoriu modern, însă o persoană dependentă de cumpărături nu prea își dă seama de limite.cheltuiesti peste masura bugetului
  2. Cumperi mai mult decât îți trebuie. Ai nevoie de o rochie elegantă de seară pentru o ocazie specială care se apropie și după ce dai o tură de magazine, când ajungi acasă descoperi că te-ai întors nu cu una, ci cu 3 sau 4 rochii pe care „sigur îți vor fi de folos la un moment dat”. De cele mai multe ori, vei uita de existența lor, acestea rămânând abandonate într-un colț înghesuit din dulap.
  3. Ascunzi articolele vestimentare cumpărate. Știi că familia ori iubitul tău se vor criza dacă vei ajunge acasă cu sacoșele încărcate de haine și rochii – din nou! – așa că începi să cauți locuri de prin casă în care îți poți ține noile achiziții ferite de ochii celorlalți. Acesta este cel mai tipic semn al unei femei dependente de cumpărături.
  4. Nu recunoști că ai o problemă. La fel ca și în cazul multor alte dependențe, îți va fi greu să asimilezi sau să accepți faptul că ai o problemă a cărei rezolvare trebuie s-o găsești. Din punctul tău de vedere, ești doar o altă persoană care cumpără mai toate hainele care-i plac. Nu vezi nimic rău în asta, mai ales dacă te gândești la posibilitatea de a le îmbrăca în viitorul apropiat.