Indiferent daca tocmai ati inceput sa folositi tampoane sau nu, aceasta ramane o provocare pentru majoritatea femeilor. Am creat o lista de intrebari si raspunsuri pentru a va ajuta sa gasiti acele raspunsuri pe care le doriti!

Cat de des ar trebui sa schimb un tampon?

Tampoanele sunt fabricate din bumbac sau dintr-un amestec de bumbac si sunt utilizate pentru a absorbi fluxul de sange menstrual prin introducerea in vagin, chiar langa cervix, unde stau fara disconfort.

Daca ati ales absorbtia adecvata, in medie, ar trebui sa va schimbati tamponul la fiecare patru ore. Daca faceti acest lucru mai des, poate doriti sa incercati o absorbtie mai mare. Maximul este de opt ore si daca tamponul este inca putin uscat si va simtiti rezistenta atunci cand il scoateti dupa acest timp, puteti trece la o dimensiune mai mica.

Cand utilizati un tampon peste noapte, trebuie sa il inserati chiar inainte de a merge la culcare si sa il eliminati de indata ce va treziti. Și acest timp nu ar trebui sa depaseasca opt ore. Daca intentionati sa dormiti mai mult decat atat, utilizati tampoane intotdeauna sanitare – sau setati o alarma pentru a introduce un nou tampon.

Trebuie sa scot tamponul cand merg la baie?

Nu, nu trebuie. Odata ce un tampon este introdus corect, nu ar trebui sa va deranjeze atunci cand mergeti la baie. Puteti tine firul intr-o parte pentru a evita sa se ude.

Pot sa fac o baie sau un dus cu un tampon?

Da! Puteti chiar inota in piscina sau in mare purtand un tampon.

Folosirea tampoanelor provoaca chisturi ovariene?

Nu exista dovezi care sa demonstreze ca utilizarea tampoanelor provoaca chisturi ovariene.

Tampoanele impiedica eliminarea cheagurilor in mod natural de catre corp?

Sangele menstrual in mod normal formeaza cheaguri in uter si aceste cheaguri se dizolva inainte de a se muta in vagin. Daca purtati un tampon, cheagurile se vor lipi sau vor fi absorbite de tampon.

Poti folosi tampoane daca faci sport sau dans?

Tampoanele ofera o protectie perfecta pentru activitatile atletice, deoarece acestea nu va restrang miscarea si sunt invizibile. Puteti chiar inota in timpul menstruatiei. Expertii recomanda un exercitiu moderat in timpul menstruatiei pentru a reduce crampele menstruale, astfel incat tampoanele joaca un rol important astazi in practica sportiva.

Ce se intampla daca se rupe firul de retragere?

Acest lucru este extrem de rar, dar daca se intampla, puteti ajunge la tampon cu degetele. Dupa spalarea mainilor, luati aceeasi pozitie relaxata si confortabila pe care ati folosit-o pentru a introduce tamponul si eliminati-l.

Daca nu puteti sa faceti acest lucru singur, incercati sa vizitati imediat medicul dumneavoastra. Amintiti-va, trebuie sa eliminati tamponul in opt ore de la momentul introducerii acestuia.

Pot simti tamponul in vagin?

Nu cand se introduce asa cum ar trebui. Tampoanele sunt proiectate sa se potriveasca fara nici un disconfort, sa nu mai vorbim de durere. Daca simtiti discomfort, este cel mai probabil ca tamponul nu a fost introdus suficient de departe in vagin. Cel mai bine este sa scoateti tamponul si sa introduceti altul.

Poate un tampon sa se piarda in interiorul vaginului sau sa cada?

Nu. Odata ce ati introdus corect un tampon, acesta este tinut de muschii de la intrarea vaginului si a zidurilor. Nu poate trece mai mult decat un anumit punct, deoarece deschiderea este prea mica, deci nu exista niciun risc.