Uleiurile naturale, cum ar fi uleiul de nuca de cocos, uleiul de unt de shea si uleiul de masline, au fost folosite de secole pentru ingrijirea pielii si pentru ingrijirea parului. Generatie dupa generatie le-au folosit pentru diverse calitati hidratante, protectoare si antibacteriene. Odata cu cresterea industriilor moderne de cosmetica si wellness , aceste substante au fost adesea trecute cu vederea, dar au avut un pic de reinviere in ochii publicului in ultimul deceniu, in timp ce oamenii se straduiesc sa gaseasca aditivi, la preturi accesibile, si produse eficiente.

Dar ce uleiuri ar trebui sa folosesti si cum? Care este diferenta dintre ele?

Citeste pentru mai multe informatii despre modul in care uleiurile naturale te pot ajuta sa ai o piele radianta si sanatoasa.

Este sigur sa folosesti ulei de nuca de cocos si alte uleiuri pe piele si par?
Utilizarea uleiurilor naturale pentru ingrijirea pielii si a parului exista de mai multi ani: un articol publicat in Journal of Experimental Botany a sugerat ca civilizatiile din Egiptul antic, de exemplu, s-au abatut in utilizarea lor, in timp ce alte cercetari au sugerat ca sportivii antici greci isi dadeau cu ulei de masline pe pielea lor, poate pentru a face pielea sa para mai stralucitoare in timpul concursurilor.

Rajani Katta, profesor asistent clinic de medicina si dermatolog certificat la Baylor College din Bellaire, Texas, spune ca avem ,,secole de experienta” pentru a arata ca este neobisnuit pentru uleiurile naturale – inclusiv uleiul de nuca de cocos, de masline ulei si ulei de seminte de floarea soarelui – sa provoace reactii alergice. ,,Cred ca unul dintre motivele pentru care uleiurile naturale au revenit cu adevarat la importanta este faptul ca a existat o cautare a hidratantelor care A) nu provoaca reactii alergice, B) nu au la fel de multe dintre substantele chimice care declanseaza reactii alergice, si C) sunt rentabile”, spune ea.

Acestea fiind spuse, Dr. Katta sfatuieste sa te asiguri ca regimul tau este potrivit pentru pielea ta – in special fata. De exemplu, spune ea, daca pielea este predispusa la acnee, luati in considerare utilizarea uleiurilor naturale pentru a hidrata doar corpul si discutati cu dermatologul inainte de a va da cu uleiuri pe fata. Tipul de piele, indiferent daca este uscat, uleios sau sensibil, poate juca un rol esential in modul in care produsele de ingrijire a pielii iti pot afecta pielea, potrivit unui articol publicat in mai-iunie 2016 in Indian Journal of Dermatology.

O modalitate de a evita deteriorarea de la soare atunci cand folosesti uleiuri naturale este sa le aplici diferit in diferite momente ale zilei. Dimineata, ia in considerare aplicarea unui strat subtire pe piele (ar trebui sa fie absorbit in aproximativ 15 minute, spune Katta). Noaptea, cand nu esti expus la soare, nu ezita sa aplici ulei in mod liberal. Vei sti ca ai aplicat prea mult daca pielea ta nu il absoarbe.

Cum sa aplici uleiuri naturale pe fata si corp
,,Cand aplici uleiuri naturale, trebuie sa faci o distinctie intre fata si corp”, spune Katta. ,,Nu am tendinta sa recomand aceste tipuri de uleiuri pentru acnee, doar pentru ca uleiurile v-ar putea infunda porii si inrautati acneea. Dar pentru aceeasi femeie care are acnee pe fata, uleiul de nuca de cocos ar fi un hidratant grozav pentru corpul sau.”

Uleiuri organice vs. Uleiuri esentiale: Exista o diferenta?
Multe persoane au ulei de masline, ulei de nuca de cocos sau ulei de seminte de floarea soarelui in dulapul din bucatarie. Dar pot fi aplicate pe fata aceleasi uleiuri cu care gatesti? Katta confirma faptul ca produsele organice si neterminate sunt cel mai bun pariu. „Tipul de ulei de nuca de cocos cu care gatesti are un punct de fum mai ridicat [decat uleiul de nuca de cocos organic, neterminat], deci este putin mai bun pentru gatit, dar, pentru a-l rafina, este posibil sa elimini unele dintre substantele chimice care ar putea avea de fapt proprietati benefice”, spune ea. Din acest motiv, Katta recomanda ulei de nuca de cocos extra-virgin, neterminat pentru ingrijirea parului si a pielii, fata de produsele mai rafinate.

Pe de alta parte, desi uleiurile esentiale, cum ar fi uleiul de arbore de ceai, arganul si uleiul de lamaie, sunt, de asemenea, ingrediente din ce in ce mai frecvente in produsele pentru piele, acestea sunt mai susceptibile sa produca reactii alergice decat uleiul de masline si cel de nuca de cocos, spune Katta. ,,Uleiul de arbore de ceai si-a dezvoltat o reputatie de a fi un soi de ingrediente antibacteriene, antifungice. Are aceste proprietati, dar chiar trebuie sa-l folositi foarte atent”, spune ea.