Creierul tau este casa in care traieste mintea ta. Creierul este cel mai puternic organ de care dispunem si necesita cantitatea si tipul potrivit de combustibil pentru a functiona corect. Cand nu ii dam creierului combustibilul potrivit, acesta ne incetineste, ne amortizeaza atentia, ne face mai nefericiti si nemotivati. Daca doriti sa va maximizati puterea creierului, astfel incat sa va sporiti atentia, ganditi-va mai clar si traiti o viata mai fericita si mai lunga , atunci acordati atentie, deoarece acest articol va va oferi nutrientii de top de care aveti nevoie pentru a va maximiza puterea creierului si ce alimente trebuie sa includeti in alimentatia dvs. pentru a le obtine.

Iata de ce are nevoie creierul:

1. Omega-3
Creierul este alcatuit din 60% grasime, deci, daca vreti un creier sanatos si performant, trebuie sa va asigurati ca ii oferiti creierului elementele corecte si grasimea este una dintre cele mai importante. Grasimea a fost inselata de-a lungul anilor ca fiind cel mai mare ticalos al sanatatii, dar, in realitate, grasimea de inalta calitate nu este numai buna pentru dvs. ci este esentiala pentru puterea creierului si pentru sanatatea dvs.

Unele dintre cele mai importante grasimi pe care i le puteti oferi creierului sunt Omega-3. Omega-3, cum ar fi DHA, sunt nutrientii esentiali care formeaza stratul exterior al celulelor creierului. De fapt, daca nu puteti obtine suficient de multi omega-3 in alimentatia dvs. poate afecta dezvoltarea si cunoasterea normala a creierului. S-a dovedit ca este implicat si in imbatranirea prematura a creierului si in declinul cognitiv. Obtinerea unor surse sanatoase de omega-3 din dieta dvs. este esentiala pentru puterea optima a creierului.

Alimente bogate in Omega-3: nuci, seminte de chia, sardine, somon, seminte de in, oua, ulei de peste.

2. Magneziu
Magneziul este o minerala care este esentiala pentru activitatea creierului si a fost cunoscuta pentru faptul ca poate calma creierul si sistemul nervos pana la punctul in care a fost numita ,,Nature’s Natural Valium”. Magneziul este esential pentru sute de procese metabolice din corp si creier, totusi este inca a doua deficienta nutritionala cea mai frecventa din lume.

Magneziul ajuta creierul prin:

  • Asigura beneficii anti-inflamatorii
  • Scaderea hormonilor de stres
  • Cresterea neuroplasticitatii
  • Relaxarea sistemului nervos
  • Ajuta la combaterea depresiei
  • Reduce anxietatea

Alimente bogate in magneziu: migdale, spanac, caju, avocado, fasole neagra

3. Vitamina B1: tiamina
Multe vitamine B sunt cunoscute ca fiind benefice pentru sanatatea si bunastarea creierului, dar pentru acest articol, sa ne concentram pe unele dintre vitaminele B critice.

B1, cunoscut si sub numele de tiamina, este necesar pentru un numar mare de procese metabolice din organism, inclusiv procesele care iti gestioneaza energia. Creierul tau consuma cantitati imense de energie pe parcursul zilei. Tiamina va poate stimula starea de spirit, energia si vigilenta, oferind energia de care celulele creierului dvs. au nevoie pentru a lucra eficient si pentru a-si mentine puterea.

Nivelurile scazute de tiamina au fost asociate cu:

  • Leziuni ale nervilor
  • Inflamatia nervilor
  • Oboseala
  • Pierderea memoriei pe termen scurt
  • Confuzie
  • Iritabilitate

A avea suficienta vitamina B1 (tiamina) este esentiala pentru performantele si sanatatea creierului optime, asigurandu-va creierului energia necesara pentru a trece pe parcursul zilei.

Alimente bogate in vitamina B1: alge marine, seminte de floarea soarelui, nuci de macadamie, linte, fasole neagra

4. Vitamina B6
Vitamina B6 este esentiala pentru a va ajuta sa va imbunatatiti starea de spirit pentru a va face sa va simtiti mai fericiti, dar este importanta si pentru a combate oboseala mentala. B6 este o componenta critica pentru construirea neurotransmitatorilor serotonina si norepinefrina. Serotonina este cunoscuta drept neurotransmitatorul fericit si este vitala pentru imbunatatirea starii dvs. de spirit. Norepinefrina va ajuta creierul sa ramana concentrat si alert.

Printre simptomele deficientei de B6 se numara:

  • Iritabilitate
  • Pierderea concentrarii
  • Oboseala
  • Probleme cu memoria
  • Dureri musculare

Alimente bogate in vitamina B6: carne de vita, fistic, ton , piept de curcan, avocado