Daca esti ca majoritatea oamenilor, probabil poti rezona cu cateva parti ale acestuia:

Incepi ziua, te simti destul de bine dupa o ceasca de cafea. Treci prin dimineata – poate te prinzi de un antrenament rapid la pranz, apoi in jurul orei 2 sau 16:00, te lovesti de o incetinire. Ai impresia ca ai putea petrece 4 ore in camera de somn a personalului, dar stii ca mai ai inca 24 de e-mailuri de trimis pana cand sa iti inchizi ziua de lucru. Iti promiti ca te vei culca devreme si, daca te trezesti, nu te vei uita la telefon pana la orele diminetii.

Mai bei inca o ceasca de cafea pe drumul de acasa p;ana la serviciu, incepi cina, stai cu copiii si familia, incarci masina de spalat vase si tot trebuie sa redai rezumatul unei prezentari pentru maine dimineata.

Te duci la culcare, dar pur si simplu nu ai avut timp sa te consumi, asa ca stai acolo uitandu-te pe tavan, ascultandu-ti partenerul cum sforaie ca un ferastrau. Cand in sfarsit te culci, te trezesti patru ore mai tarziu in orele noi ale diminetii si nu mai poti reveni la somn.

Esti obosit, de ce nu poti sa te intorci sa dormi?

Uneori, ciclurile noastre de somn se amesteca putin datorita alegerilor nutritive slabe pe care le facem in viata noastra de zi cu zi. Mancam fast-food si ne lipsesc nutrientii importanti de care corpul nostru are nevoie pentru a functiona corect si pentru a functiona fara probleme.

Acest articol va prezenta cateva vitamine, minerale si suplimente pentru a te ajuta sa ai un somn mai bun si sa iti creasca energia si productivitatea pentru a te ajuta sa arati si sa te simti cel mai bine!

Un cuvant de precautie:

Este intotdeauna important sa discuti cu medicul tau sau cu farmacistul inainte de a utiliza vitamine pentru somn sau sa adaugi suplimente la dieta, deoarece pe unele dintre ele le puteti supraincarca – cum ar fi fierul si vitaminele solubile in grasimi A, DE si K.

Un medic, farmacist sau dietetician iti poate oferi sfaturi specifice despre cat de mult din orice supliment ai nevoie, deoarece unele suplimente nu sunt potrivite pentru persoanele care sunt insarcinate, alapteaza sau au anumite tulburari medicale.

1. Vitamina D

vitamina d
Majoritatea expertilor sunt de acord ca Vitamina D nu este de fapt o vitamina, ci mai degraba un hormon fabricat in organism cu ajutorul luminii solare.

Intr-o meta-analiza publicata de Centrul National pentru Informatii Biotehnologice, s-a constatat ca deficitul de vitamina D este asociat de fapt cu un risc mai mare de tulburari de somn si ca cu mai putin de 20 ng / ml Vitamina D ar putea creste riscul tulburarilor de somn.

Poti obtine Vitamina D din suplimentare si lumina soarelui! Unele alimente bogate in vitamina D sunt ouale, somonul, pestele si ciupercile. Consulta medicul sau farmacistul pentru a afla care este nivelul tau actual de Vitamina D si cat de mult ar trebui sa adaugi. Deoarece Vitamina D este o vitamina solubila in grasimi, ea poate fi pastrata in corp si poate deveni toxica daca nivelul este prea mare.

2. Vitamina E
Un studiu din 2011 privind efectul neuroprotector al Vitaminei E a aratat ca Vitamina E poate preveni deficienta de memorie indusa de privarea de somn, precum si normalizarea mecanismelor antioxidante ale hipocampului in timpul privarii somnului. In plus, Vitamina E este un puternic antioxidant – protejand tesutul corpului de deteriorarea radicalilor liberi si joaca un rol in imbatranirea sanatoasa. De asemenea, ajuta la mentinerea sistemului imunitar puternic, este important in formarea globulelor rosii si ajuta organismul sa utilizeze vitamina K. Semintele de floarea-soarelui, migdalele si uleiul de germeni de grau sunt alimente care contin Vitamina E in cantitati relativ decente. De asemenea, il poti cumpara sub forma de capsula de la majoritatea farmaciilor. Vitamina E este o alta vitamina solubila in grasimi, asa ca consulta-ti medicul sau farmacistul pentru a iti evalua nevoile.

3. Vitamina B

vitamina b
Exista 8 vitamine B care sunt vitale pentru sanatate, care impreuna se numesc vitamine complexe B. Unele cercetari emergente arata ca anumite vitamine B – B3, B5, B6, B9 si B12 pentru a fi exact- ajuta la reglarea aprovizionarii cu triptofan, care la randul sau ajuta organismul sa produca melatonina. Melatonina este un hormon produs in corpul tau care te face sa dormi. Vitaminele B sunt, de obicei, incluse in majoritatea multivitaminelor sau poti achizitiona B-Complex singur, sub forma de supliment. O dieta sanatoasa, bine rotunjita, cu o multime de cereale integrale, carne, fructe si legume ofera adesea o cantitate buna de baza pentru organism.

4. Calciu si magneziu
Aceste doua minerale sunt adesea recomandate impreuna inainte de culcare deoarece ambele joaca un rol in contractia si relaxarea musculara.

Se crede ca lipsa Calciului si Magneziului poate provoca numeroase intreruperi ale somnului pe parcursul noptii, iar Calciul lucreaza cu Tryptofan (un alt hormon implicat in somnolenta) pentru a produce Melatonina care ajuta la inducerea somnului. Insomnia cronica este, de asemenea, unul dintre simptomele initiale ale deficitului de magneziu. O dieta bogata in plante, nuci si seminte te va asigura ca vei obtine magneziu si calciu, precum si ca poti cumpara un supliment care le contine pe ambele la orice farmacie.

5. Theanine
Theanina este un aminoacid uimitor care se gaseste in frunzele de ceai – in special ceaiul verde – si in unele tipuri de ciuperci.

Theanina creste unele dintre substantele chimice din creier (cum ar fi dopamina, GABA si serotonina) care ajuta la reglarea somnului. De asemenea, scade substantele chimice din creier care au efect excitant. Expertii cred ca ajuta la inducerea somnolentei si la accelerarea timpului necesar pentru a adormi, precum si la imbunatatirea calitatii somnului. Dupa cum am mentionat, poti obtine Theanine din ceaiul verde. Cu toate acestea, il poti gasi si sub forma de supliment la multe farmacii.

6. Fier
Primul simptom al nivelurilor scazute de fier este oboseala si tulburarea somnului. Nivelurile scazute de fier sunt considerate un factor de risc major in sindromul picioarelor nelinistite, care poate provoca insomnie. Fierul scazut poate contribui si la sentimente de anxietate, care pot face somnul dur.