Ai auzit în stânga și-n dreapta de beneficiile pe care le are și-ți spui că-ți vei face și tu timp pentru ea. O dată sau de câteva ori pe săptămână, vei lăsa la o parte stresul, agitația, sarcinile, iar timp de o jumătate de oră îți vei concentra atenția asupra găsirii echilibrului și păcii interioare. Vei practica yoga. Numai că socoteala de acasă nu se potrivește întotdeauna cu cea din târg, iar întorsăturile pe care viața ta le ia nu-ți permit să te înscrii într-un program de yoga. E în regulă, poți practica yoga și de la tine de acasă, iar ca de obicei, Internetul îți va fi acolo pentru a-ți spulbera orice nelămurire. În acest articol, te vom familiariza cu regulile de bază de care ai nevoie pentru a practica yoga în siguranță.
- Alege momentul oportun al zilei. Yoga se practică cel mai bine dimineața, aproape de zorii zilei. Liniștea momentului, armonia și seninătatea începutului de zi te încarcă cel mai bine cu energia și motivația de care ai nevoie pentru a te elibera de presiune. Dacă te numărai printre cei care credeau că yoga se practică doar cu scopul de a slăbi, ei bine nu e în totalitate adevărat. Înainte de toate, yoga este o practică a minții, a trupului și a sufletului, mai bine zis comuniunea dintre acestea. De asemenea, trezitul de dimineața și culcatul devreme se numără printre practicile sănătoase ale unei persoane pasionate de yoga.
- Atmosfera este importantă. Pentru a simți mai bine valurile de energie și pace care te cuprind în acele momente, e indicat să practici yoga la nivelul podelei din cameră, pe o saltea confortabilă și să ții ușile sau geamurile de la cameră deschise, pentru o iluminare mai bună și aer proaspăt.
- Mindset-ul contează la fel de mult. Atunci când îți începi ritualul yoga e mult mai reconfortant să fii încărcată cu optimism și bună dispoziție. Dacă într-o zi ești mult prea stresată, îngrijorată sau cufundată în problemă, poate că ar fi mai bine să amâni sesiunea de yoga. Adevărata eficiență a acestei practici se cunoaște atunci când ești într-o dispoziție bună, dar asta nu înseamnă că yoga nu te-ar putea ajuta să scapi de anxietate, stres sau griji.
- Pe cât posibil, încearcă să îți faci exercițiile de yoga la aceleași ore. Timpul este o componentă importantă în scenariul pe care ți-l creezi zi de zi, în plus, corpul tău va avea tendința să se obișnuiască și să-ți ceară să faci exercițiile respective la orele alese.
- Mișcările sunt încete în fiecare poziție. Armonia și echilibrul corpului depinde de asta. După fiecare nouă poziție pe care o încerci, întinde-te pe spate timp de 2-3, până la 5 minute. În acest fel, corpul și mușchii tăi se vor relaxa și vor fi pregătiți pentru următoarea poziție.
- Dacă transpiri în timpul exercițiilor, o regulă din yoga spune că e cel mai bine să lași transpirația să se usuce de la sine, în aer. În caz contrar, trebuie să o ștergi foarte ușor cu un prosopel sau cu dosul mâinii. După încetarea exercițiilor, trebuie să te ții departe de duș cel puțin 30 de minute.